Tillbaka till Om Birma

Här följer förklaringar på ord och funktioner som du träffar på i kattvärlden. Jag kommer också lägga in engelska och latinska ord i översättning eftersom detta kan förenkla en del faktalitteratur som är skriven på engelska. Saknar du något ord eller vill ha en förklaring? Maila så lägger jag in det.  LENA

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U 

V  W  X  Z

x
x
x
A

Abdomen
Engelskt ord för mage eller buk.

Abessinier
Är en raskatt som tillhör Kategori III, korthår. Syskonrasen heter Somali.
Historia: Standard: En medium katt med mjukt hjärtformat ansikte. Pälsen är viltfärga och snarlik en räv. Hårstrået är tickat, d.v.s. toppen av stråt är färgat.
Ursprungsland: Asien & Storbritannien
Karaktär: Aktiv, snabb, utåtriktad och lekfull. Social och tillgiven.
Preparering: Enkel. Behöver borstning någon gång per vecka. Pälsen kan fås glänsande med sämskskinn.

Allergi & Astma
Är två vanliga sjukdomar som drabbar många människor. Orsakerna är ofta många i kombination med varandra men ofta så skyller man lite lättvindigt på pälsdjur utan att kontrollera orsaken ordentligt. Korthårskatter, mot vad många tror, är större framkallare av allergi. Det man är känslig för är egentligen det hudepitel som avsöndras i pälsen.
Jag rekommenderar inte allergiker att köpa katt. Ibland pratar man dock om kattraser som fungerar bättre än andra och naturligtvis är det också så att den katt som fanns i hemmet när allergin bröt ut fungerar bättre än andra katter. Det finns inga större undersökningar i ämnet men man har konstaterat att sphynx (nakenkatter) samt rexkatterna med sin lite speciella päls fungerar bra i allergihem.

Allel
När en gen i ett locus förekommer i olika varianter kallas dessa alleler.

American Bobtail
Standard: Halvlånghårig aningen långsträckt och nätt i kroppen. Karaktäristiska "lockade svansen".
Ursprungsland: USA
Karaktär: Lugn, tålmodig och sympatisk.
Preparering: Enkel

American Curl
En raskatt som tillhör Kategori II, semilånghår. Denna ras finns både som korthårig och långhår.
Standard: Medium i storlek. Mjuk profil och öron som är vikta i rak linje framåt.
Ursprungsland: USA
Karaktär:
Balanserad personlighet och ett jämt temperament. Tillgiven och kärleksfull.
Preparering: Medel på halvlånghåret. Borstning varje vecka.

American Wirehair
En raskatt som inte är godkänd i FIFé. Korthårig.
Standard: Medium i storlek. Mjuk profil och öron som sitter ganska rakt upp på huvudet.
Ursprungsland: USA
Karaktär:
Aktiv och rörlig katt. Behöver mycket motion
Preparering: Medel. Borstning och kammning varje vecka.

Amnion
Betyder fosterhinna

Andedräkt
Har din katt dålig andedräkt så kontrollera förs tänderna, eller om någon gammal matbit sitter fast mellan två tänder. Torrfoder kan hjälpa mot dålig andedräkt. Fråga annars din veterinär vid nästa besök.


Anlag
Ett enkelt anlag kan nedärvas autosomalt dominant, autosomalt recessivt, könsbundet dominant eller könsbundet recessivt.

Andning
Kattens andningsfrekvens ligger mellan 20-40st/minut.

Agouti
En synonym till agouti är viltfärgad. Det enskilda hårstrået är tickat, dvs. randigt

Arvsmassa
Genom

Autosomalt
Anlaget sitter på en kromosom som inte är könsbestämmande.

Avelsförbud
Sätter man på en raskatt som av olika skäl inte får paras och vars kattungar inte kan få någon stamtavla. Avelsförbudet kan bero på att det inte finns tillräckligt med generationer bakom katten, att uppfödaren av något skäl har önskat att katten inte ska gå vidare i avel etc.

Avvänjd
Tänk på att kattungen ska vara minst 12 veckor innan den flyttar från sin mamma. De sista veckorna tillsammans med mamman stimulerar den sociala kontakten och ger ett starkt stöd i den fortsatta utvecklingen av kattungen. En kattunge blir rumsren vid ca 4-5 veckors ålder.B
Upp
Bad
Det är inte alltid nödvändigt att bada en katt men ibland kan det finnas anledning och du är tvungen. Tänk på att vattnet ska vara riktigt varmt, nästan så att du tycker att det är för varmt. Var noga att torka katten torr efteråt. En del katter accepterar att man använder en fön för att blåsa dom torra.

Balines
En katt som tillhör Kategori IV, orientaler. Syskonrasen heter Siames.
Historia: Man tillvaratog långhåriga utfall av Siamesen.
Standard: En maskad hlvlånghårig siames. Långsträckt elegant katt. Högbent med små ovala tassar. Blåögd.
Ursprungsland: USA
Karaktär: Aktiv, livlig, lekfull och pratsam. Mycket hängiven sin ägare. Behöver mycket stimulans.
Preparering: Lätt borstning

Barn & Katt
Barn och djur passar alltid tillsammans. Med det riktigt lilla barnet så måste man själv vara med och deltaga i umgänget. När barnet växer får man successivt vara med och förklara och lära hur man umgås med katten. Detta gäller framförallt om det är en kattunge man introducerar. En vuxen katt har mestadels en hög toleransnivå med barn men ibland händer det i alla fall en liten olycka men mycket sällan med allvarliga följder.

Ben
Katten har 230 ben i kroppen.

Bengal
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia: Den amerikanska forskaren Jean Sundgren Mill korsade den vilda asiatiska leopardkatten med en tamkat och detta var starten av den nya rasen Bengal. Korsningen utfördes i samband med ett forskningsprojekt på en virussjukdom. Man visste att vilda katter är immuna mot virus och ville avla fram detsamma hos tamkatterna.
Efter forskningens avslut fortsatte Jean aveln att få fram en tamkatt med leopardens teckning och utseende. Korsningarna fortsatte med bl. a ocicat och egyptisk mau. Bengalens vikt ligger mellan 3,5 – 7 kilo.
Standard: Kroppen skall vara muskulös och robust.
Ursprungsland: Södra Asien & USA
Karaktär: Jägarinstinkten är större än hos de  flesta raser. Måste vara minst 4 generationer borta från vildkatt för att registreras i Sverige. Ibland kan man se det "vilda" beteendet hos denna ras. Behöver mycket tid.
Preparering: Lättskött

Beteende
  • När katten stryker kroppen eller sin nos mot dig vill han demonstrera sitt ägarskap och att du är viktig i hans liv.
  • Katten lägger sig sällan i andras rättigheter. Kattens intelligens håller honom borta från saker som skulle komplicera livet. 
  • När katten tvättar sin päls så är det inte bara för att bli ren utan katten vill också justera sin egen temperatur. Detta gör att han svalkar sig på sommaren och får igång blodcirkulationen på vintern.

Bicolor
Består av en blandning av en eller två färger samt vitt. Färgerna skall vara klart separerade och önskvärt är att fälten är harmoniskt fördelade på kroppen. Inga vita hår får förekomma i de färgade delarna. Minst halva kroppen måste bestå av färgade delar men aldrig mer än 3/4-delar enligt standarden. En vit bläs i ansiktet är önskvärd.

Birma, Helig
En ras som tillhör Kategori II, semilånghår.
Historia:
Standard: En medium stor katt med ett kraftigt huvud med rundade kinder. Näsan skall vara i medellängd och lätt böjd. Ögonen skall vara lätt rundade. Öronen i medium storlek. Birmans kännetecken är de vita sockorna på fram och de vita baktassarna. I bak går de upp i en kil.
Birman är himalayatecknad vilket innebär att ansiktet, öronen, benen och svansen är färgade och kroppen i övrigt är ljus. Birman finns i ett 20-tal färgkombinationer.
Av de 100 standardpoängen ligger de högsta enskilda poängen på 20 poäng och fördelar sig på huvud respektive kropp. Birman är en av de få raser som inte har ögon i form och färg separerade utan de ingår i poängen för huvud.
Ursprungsland: Burma, Frankrike
Karaktär:
Preparering: Lättskött med sin lite silkiga päls.

Blastocystes
Engelskt ord för embryoner.

Blinkhinna
Blinkhinnan eller det tredje ögonlocket brukar bli synligt när katten är sjuk eller i dålig kondition. Blinkhinnan är belägen i ögats nedersta innervrå.

Blodgruppering
Genom åren så har man uppmärksammat att en del kattungar dör inom ett dygn efter förlossningen. Orsaken har man hittat är att en del av katterna har B-blod precis som vi människor. En hel del undersökningar har bedrivits i ämnet och idag har man konstaterat att Birmorna tillsammans med Perser, Rexar och Britter ibland är B-blodade.
Detta är inget "farligt" men är viktigt att känns till om man ska avla på katterna. Ca 33 % av Birmorna som är testade har B-blod. Naturligtvis innebär det också att flera katter är A-blod och kan ge B-blodskatter.


Blå
En pälsfärg som varierar från blågrått till skiffergrå. Blått är en kall färg, dvs man vill att den ska vara så isig som möjligt. Man föredrar alltså en ljusare färgnyans. I folkmun kallas denna färg grå.

Bläs
En vitt strimma som sträcker sig från mitten av pannan till nosen.

Bombay
En korthårig katt.
Standard: Liknades en panter med graciös och smidig kropp. Långsträckt med höga ben.
Historik: Nikki Horner startade med parningar mellan amerikanska korthårskatter och burma. Det tog många år innan katterna såg ut som pantrar som var tanken.
Ursprungsland: USA
Karaktär: Självsäker, atletisk, lekfull och mycket rörlig. Mycket social. Hes röst. Mycket beroende av sin ägare.
Preparering: Lättskött


Box
Kattboxar finns i många olika modeller, storlekar och prisklasser. Ha alltid katten i en box när du åker bil eller på annat sätt transporterar katten. Boxen är också bra att ha när du ska till veterinären.

BOX - Utställning
Med detta menar man Bäst i Motsatt Kön. Se Utställning, Internationell samt på Alfakattens hemsida under  Hur går en utställning till? 

Break

Är den lilla ”brytning” som önskas på näsan för vissa raser. Bl. a perser. Kallas också för stop.

Brindling
Ett uttryck för att visa att det ibland finns olikfärgade hårstrån i pälsen. Förekommer bl. a på maskade katter då den mörka maskfärgen visar ljusa hårstrån vilket anses vara fel. Uppstår vid sjukdom eller medicinering men även vid dräktighet.

Brittiskt Korthår
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard: Massiv och ganska kompakt i kroppen. Rundat och brett huvud.
Ursprungsland: Storbritannien
Karaktär: Lugn och maklig och ett jämnt temperament. Ser ut som en teddybjörn. Tillgiven. Sent utvecklad
Preparering: Lättskött. Borstning och kamning en gång per vecka.

Borsta eller Kamma
Många katter älskar att bli borstade. Vänj kattungen från början med denna procedur. Vid tiden för att katten byter (fäller) päls så kan man med fördel doppa borsten i vatten för att lättare få med överflödigt hår. En något glesare stålkam kan också vara bra om pälsen tovar sig. Det här kan man göra till en trivsam procedur med sin katt.

Burma
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard: Medium i storlek med ett rundat huvud med markerade kinder.
Ursprungsland: Ostindien, USA och Storbritannien
Karaktär: Energirik, pigg med stor personlighet. Pratkvarn. Mycket social.
Preparering: Lättskött

Burmilla
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Storbritannien
Karaktär: Denna ras kombinerar burmans energi med perserns lugnhet. Pratsam och mild.
Preparering: Lättskött

Byxor
Säger vi när semi- eller långhåriga katter har tätare hår på bakbenen.

C
Upp

Canintand
De större främre hörntänderna. De är två i överkäken och två i underkäken.

Carlifornia Spangled
En korthårskatt.
Historia:

Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär: Livlig, energisk och aktiv. Duktig jägare.
Preparering: Lättskött


Cell
Cellen är i stort uppbyggd av membran, cytoplasma och en kärna. Cellkärnan innehåller kromosomer.

Certifikat
Ett pris som en vuxen katt kan uppnå på en officiell kattutställning. Varje tävlingsklass har en fastställd standardpoäng som katten skall uppnå. Det finns 4 olika tävlingsnivåer. Klassvinnaren erhåller ett certifikat som är av olika valör desto högre klass katten tävlar i.

Cervix
Engelskt ord för livmoderhalsen som sitter i livmoderkropp. Se mer under rubriken livmoder.

Ceylonkatt
En korthårskatt.
Historia: En naturlig ras som uppstått på Sri Lanka.
Standard:

Ursprungsland: Sydostasien
Karaktär: Social och självsäker samt tillgiven.

Prepaprering: Lättskött

Champion
En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst tre utställningar. I tävlingsklassen som heter Klass 9, Öppen klass utdelas CAC.

Chartreux
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia: Det berättas att rasen fördes från de stora korstågen till ett kloster i Chartreux i Frankrike. Rasen bevakades av munkarna som var kända för sin gröna likör.
Standard:
Ursprungsland: Frankrike
Karaktär: Oberoende och lugn. Robust och härdad.
Preparering: Lättskött

Chip-märkning
Är en identifiering för en enskild kattindivid. Ett litet datachip injiceras med en spruta i kattens nacke. Chipet kan man läsa av med en avläsare. En central registrering av alla märkta katter finns i Svenska Kennelklubbens dataregister vilket nås dygnet runt av svenska myndigheter. SVERAK verkar för att alla katter ska vara märkta. Se också Öronmärkning

Chlamydia Psittaci
Är en virussjukdom som ger en kraftig ögoninflammation. Kan eventuellt ge fertilitetsproblem.

Choklad
Man ska aldrig ge en katt choklad då chokladen innehåller theobromine, ett kemiskt ämne som kan vara tämligen giftigt för katter.

Cinnamon
Se Kanel.

Cobby
Så beskriver man en kort och kompakt kattkropp. Se exempelvis perser och exotic.

Cord
Engelskt ord för brock.

Cornish Rex
Rasen tillhör Kategori III, korthår.
Historia: Rasen grundar sig från 1951 då det från en huskattkull i England föddes en hane med vågig päls. Han var inte lik någon av sina syskon. Uppfödaren såg till sin förvåning att vågorna blev än bättre när kattungen var torr.
Ägaren rekommenderades av en genetiker att para tillbaka sonen med mamman och ur den kullen föddes flera "vågiga" barn. Hon kallade rasen Rex eftersom den liknade hennes tidigare rexkaninuppfödning. Den blev senare döpt till Cornish eftersom den första föddes i Cornwall. Ett tiotal år senare föddes en lockig kattunge i Devonshire och utifrån detta fortsatte man att avla. Rexanlaget är recessivt.
Standard: Katten är högbent och slank. Helhetsintrycket är både elegant och kraftfullt. Huvudet är medellångt och kilformat. Profilen är i en rak linje från pannans mitt till nosspegeln. Ögonen är mandelformade. Öronen är ganska stora näst intill parallellt placerade. Pälsen saknar täckhår. Den är lockig eller vågig. Kort och silkesmjuk. Man kan säga att den ser ut som en "tvättbräda". Pälsen ska ligga tätt till kroppen.
Ursprungsland: Storbritannien
Karaktär: Lekfull, livlig, intelligent och mycket observant. Stark personlighet.
Preparering: Enkel

Colorpoint
Se maskad.

Cymric
En långhårskatt.
Historia:
Standard: En långhårig svanslös katt
Ursprungsland: USA
Karaktär: Lekfull och aktiv. Mild i sitt sätt mot människor. Stora som små.
Preparering: Enkel


D
Upp

Dagbok
Att föra en liten bok över sin katt är bra: Där kan man fylla i vaccineringar, vikter och andra viktiga uppgifter att komma ihåg och jämföra. Som kattuppfödare måste du kartlägga din kull. Men även som vanlig kattägare är detta viktigt om katten skulle drabbas av någon sjukdom.

Devon Rex
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Storbrittanien
Karaktär: En rolig liten katt med fladdermusöron och silkeslen lockig päls. Lekfull och akrobatisk.
Preparering: Daglig borstning

Dilution
Ett anlag som späder ut en grundfärg så att tex. svart färg uppfattas som blått och röd färg som creme. Kallas ibland utspädning.

Distinguished Merit DM
Detta är en titel som avelsdjuren kan erhålla. Katten får den när den har ett fastställt antal avkommor som blivit minst Internationell Champion. För en honkatt krävs det 5 avkommor och för en hane krävs det 10 stycken.

Distinguished Showmerit
Detta är en titel som enskild katt erhåller för sina egna prestationer. För ungdjur/junior krävs 5 Best In Showtitlar och för de vuxna och kastraterna krävs det 10 titlar.


Djuraffär
I dessa finner du det mesta som din katt kan behöva: kattbox, kam, klosax, kattmat och kattsand. Naturligtvis finns det en uppsjö med kattleksaker. Här kan du ställa många av de frågor du har.

DNA
Katten består av celler som gemensamt är stommen till kattens alla organ. Alla arvsanlag finns samlade i dessa celler i form av DNA som står för deoxiri-bonukleinsyra.
DNA är sammansatt enligt följande:

·         Sockergrupper

·         Fosfatgrupper

·         Kvävebaser

 Arvsanlaget som kallas genomet, innehåller precis som en karta all information som bestämmer hur katten ser ut, vilka egenskaper den har och vilka sjukdomar individen har.

Don Sphynx
En katt som tillhör Kategori III, korthår. Denna ras tillhör nakenkatterna som alltså saknar päls. Det finns också en variant som kallas flock där pälsen känns ungefär som ett sämsskinn.
Historia: En dam hittade en liten kattunge i en väska 1987 som slutligen visade att först som kattunge tappa pälsen utan att vara sjuk och sedan förvli nakenkatt.
Standard: Medelstor katt med ett kilformat huvud. Något längre än brett. Öronen avsmalnande med runda toppar. Pälsen ska vara mycket elastisk, t.o.m. med rynkor
Ursprungsland: Ryssland
Karaktär: Tillgiven och intelligent.
Preparering:


Dressera en katt?
Det lyckas man sällan med. Däremot är det lätt att skapa rutiner för sin katt. Det kan gälla en klapp när man sätter fram kattmaten, en speciell hälsning när man kommer hem. Många är de katthistorier man hör berättas som vi så gott som alltid själva skapat i vårt umgänge med våra katter.

Dominant anlag
Ett anlag som i sin uppsättning kan dominera över och dölja att katten bär ett recessivt anlag. Dvs. med anlaget recessivt menas att det finns dolt och man ser det inte. I litteraturen benämns detta med versaler, i detta fall D.

Dräktig
Kallar vi en honkatt som är parad/befruktad och väntar kattungar.

Dräktighetstid
En normal dräktighetstid för kattmamman är 65 dagar. Dagarna kan variera något upp eller ned. Vänta aldrig längre än till dag 70 om förlossningen inte kommit igång.

Dysplasi
En illa passande fungerande höftled.

E
Upp

Egyptisk Mau
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Egypten
Karaktär:
Preparering:

Elak
Katter är aldrig elaka till sin natur utan detta kan alltid förklaras och det vanligaste är att katten i någon situation som den kommer ihåg har blivit dåligt behandlad.

Embryoner
Tillfälle när äggen börjar att dela sig och stannar i äggledarna. De kallas då embryoner.

Enfärgad
Se under Solid.

Entropion
Detta är namnet på inrullade ögonlock.


Europa Champion
En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst nio utställningar varav två måste vara i ett annat land. I tävlingsklassen som heter Klass 3, Grand Internationell Championklass utdelas CACE.

Europa Premier
Tävlingsklass för kastrater. En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst nio utställningar varav två måste vara i ett annat land. I tävlingsklassen som heter Klass 4, Grand Internationell Premierklass utdelas CAPE.

Europé
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Sverige respektive Europa
Karaktär: Härdad och dynamisk. Tillgiven och anpassningsbar.
Preparering: Lättskött. Borstning en gång per vecka.


Excellent
Ett värde som en katt kan uppnå på en officiell kattutställning. De vuxna katterna tävlar om certifikat och placeras sedan i turordning. Har de uppnått 88 poäng på den 100% standardskalan så erhåller de excellent i sin slutbedömning. En kattunge erhåller högst excellent när den tävlar i sin utställningsklass.

Exotic
En katt som tillhör Kategori I, långhår. Syskonrasen heter perser
Historia:
Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär: Nyfiken, tillgiven. Lätt att leva med.
Preparering: Borstning och kammning en gång per vecka.


F
Upp

Faror
Vakta alltid öppen eld eller stearinljus. Passa köket när varma plattor är på eller vassa knivar finns framme. Öppna fönster och balkonger är en stor fara. Sladdar av alla slag samt gifter eller tvättmedel. Garn, snören, plastpåsar eller papperskassar med handtag som det är lätt att fastna ska man alltid ha i skåp eller lådor.

Favoritsaker - för katter
- En solig plats att sova i.
- Lite tid att leka, både ensam och i sällskap
- Dagliga rutiner
- Klapp och mys när han känner för det

Fawn
En matt gul färg som ligger i en svart skala. En blek färg som som är utspädd av kanel, mattgul, ljus sans och något rosagrå.

FCV
Är en virussjukdom som på fackspråk heter Felint Calicivirus. Se vidare Kattsnuva.

FeLV
Är en virussjukdom som på fackspråk heter Felint Leukemivirus. Detta är en leukossjukdom.

Fenotyp
Med detta menas det faktiska utseende som katten har. Se skillnaden mot genotyp.

Fertil

Sägs en katt vara som kan producera kattungar.

Fertilisation
Engelskt ord för befruktning.

Fett
Katten har ett stort behov av fett. Det består både av mättade och omättade fettsyror som ger energi. Katten har ett stort behov av animaliskt fett eftersom det innehåller vissa viktiga fettsyror som katten har behov av. Fettsyrorna påverkar bl. a huden och pälsen.

FIFé
Fédération Internationale Féline bildades 1949 och är den paraplyorganisation som SVERAK lyder under. SVERAK anslöt sig till FIFé 1955. FIFé startade med klubbar inom Europa men idag finns förbund runt om i världen.

FIP
Är en virussjukdom som på fackspråk heter Felint Coronavirus, Felin Infektiös Peritonit. Detta är en smittsam bukhinneinflammation.

FIV
Är en virussjukdom som på fackspråk heter Felint Immunosuppressivt Virus. Detta är en AIDS-sjukdom.

Flank
Detta är delen som sitter mellan revbenen och bakbenen på kattens yttersida.

Flat Chest
Platt bröstkorg. Bröstkorgen blir kraftigt tillpressad vid 1-2 veckors ålder. Ryggen kan bli krokig.

Foder
Katten gillar maten bäst när den är 36 grader. Katter ska inte tvingas bli vegetarianer då de behöver kött.

Fodervärd
En överenskommelse kan ske mellan en uppfödare och en person som mot någon typ av avtal tar hand om en katt åt uppfödaren. Om du blir fodervärd så var noga med att teckna ett ömsesidigt avtal som talar om vilka skyldigheter både uppfödare och fodervärd har. D.v.s. vem som ska betala vad för kattens uppehälle. Vidare så ska också avtalet innehålla regler för den senare överlåtelsen av katten. Läs mer

Follikel
Östrogenet som produceras i äggstockarna vid löpningen får äggen att mogna till folliklar.

FUS
Se under urinsten.

Färg
Katter är inte färgblinda men de är inte vidare bra på att se färger.

Försäkring
En sjuk- eller livförsäkring kan tecknas på din katt oavsett om det är en ras- eller huskatt. Är du uppfödare så kan du också teckna uppfödar- eller konsumentförsäkring för ditt katteri. Gör det nu på AGRIA


G
Upp

Gamla Katter
En katt kan bli mer än 20 år gammal. Under åttonde levnadsåret börjar katten att  komma in i sin ”tredje ålder”. Katten visar inget yttre tecken på åldrandet men matsmältningförmågan och ämnesomsättningen minskar långsamt med tiden. Den gamla katten kräver extra mycket av omsorg och vård. En naturlig följd av stigande ålder är att muskelmassan tunnas ut. Ett extra veterinärbesök då och då är inte helt fel. Forskning de senaste åren har visat att den gamla katten behöver mer proteiner. I djuraffärerna finns kattmat som är anpassad för den äldre katten eller senioren som de brukar kallas.

Gener
En gen är en bestämd del av en kromosom som utgör en mall för ett protein. Det finns massor med gener på en kromosom. Protein är kroppens byggsten. Alla gener benämns med en bokstav enligt internationell standard. Varje gen har sitt bestämda ställe på kromosomen och detta kallas locus.

Genom
Arvsmassa

German Rex
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Tyskland
Karaktär: Tillgiven, aktiv och tålmodig.
Preparering: Pälsen känns som lamull. Lättskött

Genotyp
Med detta menas de anlag som katten bär på men som den inte visar. Se skillnaden mot fenotyp.

Glasögon
Ett ljusfärgat område runt ögonen på en maskad katt. Anses vara fel och kan bero på medicinering, långvariga ögonsjukdomar eller dylikt. Inte att förväxla med en agoutikatt som har naturliga vita ringar runt ögonen.

Golden
En färg som inte är så vanlig och den finns i ett par olika varianter. Shell golden som har en mörk aprikosfärgad bottenfärg utan spår av grått. Den mörkare färgen består av att hårstrået är tippat 1/3 med svart, d.v.s. går ner en bra bit på strået. En mycket ljusare golden får man i färgen som heter shell och där strået bara har tippen färgad med svart, ca 1/8 del.

Grand Internationell Champion
En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst sex utställningar varav två måste vara i ett annat land. I tävlingsklassen som heter Klass 5, Internationell Championklass utdelas CAGCIB.

Grand Internationell Premier
Tävlingsklass för kastrater. En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst sex utställningar varav två måste vara i ett annat land. I tävlingsklassen som heter Klass 6, Internationell Premierklass utdelas CAGPIB.

Gräs
En kruka med gräs är alltid bra att ha. En del katter älskar gräset och det stimulerar ofta magen på katten. Det finns speciella krukor eller folieformar att köpa med färdigsått gräs.

H
Upp

Halsband
Eller ännu hellre ett sele med maggördel är att rekommendera. Det är också lättare att vänja en katt att gå med ett sele. Går katten ute ensam med halsband så måste det vara av stretchkvalitet. 
Man kan också prata halsband när man pratar färger och mönster. Då menar man att katten har ränder som är löpande eller brutna över bröstet hos tigrerade katter.

Handskar
Vita markeringar på fötterna hos en enfärgad eller tvåfärgad katt.

Hankatt
Hankatten är tryggare kanske lite lugnare och robustare än honkatten. Han blir större och kan bli lite besvärlig innan han blir kastrat. Men ack så ”go” när man väl är där.

Harlekin
Merparten av kattens päls är vit. På kattens huvud, rygg och eventuellt på sidorna finns färgade fläckar. De färgade delarna måste täcka minst 1/4-del men får aldrig täcka mer än halva kroppen. Inga vita hår får förekomma i de färgade delarna.

Havanna
En kastanjebrubfärg som går åt rött.

Helig Birma
En ras som tillhör Kategori II, semilånghår. Standarden beskriver en medium stor katt med ett kraftigt huvud med rundade kinder. Näsan skall vara i medellängd och lätt böjd. Ögonen skall vara lätt rundade. Öronen i medium storlek. Birmans kännetecken är de vita sockorna på fram och de vita baktassarna. I bak går de upp i en kil.
Birman är himalayatecknad vilket innebär att ansiktet, öronen, benen och svansen är färgade och kroppen i övrigt är ljus. Birman finns i ett 20-tal färgkombinationer.
Av de 100 standardpoängen ligger de högsta enskilda poängen på 20 poäng och fördelar sig på huvud respektive kropp. Birman är en av de få raser som inte har ögon i form och färg separerade utan de ingår i poängen för huvud.
Historia:
Standard:
Ursprungsland:
Karaktär:
Preparering:

Heterkromatisk
Se under Odd-eyed

HCM - Hypertrofisk cardiomyopati
Detta är en av kattens vanligaste hjärtsjukdomar. HCM leder till hjärtsvikt och blodproppar. Man är helt klar över att det finns en ärftlighet i denna sjukdom. Giftstruma och akromegalia kan förorsaka denna åkomma.
Kammarväggen på vänster sida blir successivt förtjockad vilket innebär att hålrummet blir mindre. Med andra ord så växer hjärtat innåt. Det innebär att det blir mindre blod i hjärtutrymmet och mindre blod kan pumpas ut. Hjärtat slår fortare för att på detta sätt ta upp kroppens behov av syre. Det blir ett tryck på vänster förmak som blir förstorat. Symptomen kan komma väldigt snabbt och visar sig i andnöd och ibland i förlamad bakdel. Vid symptom ska man omgående söka veterinär. Katten ska ligga själv och ej bäras i famn eller dylikt.

Hernia Umbilicalis
Se navelbråck

Heterozygot
Det är katten när de båda anlagsparen i allelen är olika: Man säger att anlagen är dominant respektive recessiv.

Himalaya- maskad/tecknad
Se maskad.

Historia
I Egypten har man konstaterat att katten var präglad som huskatt redan för 3 500 år sedan.

Hjärtfrekvens
Kattens hjärtfrekvens ligger på 140-240 slag/minut.

Homozygot
Det är katten när de båda anlagsparen i allelen är lika.

Honkatt
Honkatten är som regel lite mer bestämd och mera lättirriterad än hankatten. Hon blir mindre och kan även hon bli lite besvärlig innan hon blir kastrat.

Hundar eller andra djur
Katter är sällskapliga djur och trivs bra med hundar och andra smådjur.
En katt som växer upp med hundar kan dock vara rädd för andra hundraser. Ändå ser man en tendens för större acceptans för hund än hos katter som aldrig vuxit upp med hund. Den här forskningen har gjort att en del forskare verkligen tror att katter ser skillnad på ras. Min egen observation, eftersom vi har köpt katter från katterier med hund är att katterna har accepterat hundar i samma storlek som de själva vuxit upp med. 

Tänk på att förstärka glasrampen om du har akvarium. Katter älskar att ligga på rampen som ofta är varm på grund av underliggande lampor.

Huskatt
Kallar vi katten som ingen stamtavla har. Den kan vara korthårig eller långhårig. Den kan vara kort eller lång i kroppen. Ja, den kan i själva verket se ut hur ”katten” den vill. Huskatten har m.a.o. ingen rasstandard men man kan ändå tävla med den på våra kattutställningar i huskattklass. Spelar ingen roll om katten är en huskatt eller en raskatt båda kräver samma omsorg, varken mer eller mindre.

Hybrid
Kallas en katt vars föräldrar är från två olika raser.

Hålla en katt
De flesta katter tycker om att sitta i knäet eller dylikt. Tänk på att inte tjuvhålla! Det finns ingen som gillar det. Kattungen håller man försiktigt och ger stöd åt dess kropp. Använd båda händerna. En kattunge hoppar så lätt iväg! Den vuxna katten gillar att sitta mot axeln, ge ett stadigt stöd under bakdelen. Sitter den i famnen så låt den luta mot din kropp, stöd med underarmen.

Hår
Det finns flera olika sorters hår. De yttre håren är skyddande och ofta har katterna också en underpäls som kan variera i omfattning.

Hälsning
Människor hälsar med en handskakning – katter däremot – håller svansen högt i en ”våg” och stryker sig mot din ben. Känner han sig riktigt välmående så kan han nog åstadkomma ett spinnande också.

Hälsokontroll
Bör du göra minst en gång varje år. Då kan du ge den årliga kattpestsprutan som numera ofta är kombinerad med kattsnuvevaccin. Vidare bör man kontrollera förekomst av tandsten. När katten blir lite äldre kan man också kolla hjärtat.

Hälsorisker för människor
Den allvarligaste sjukdomen är naturligtvis rabies, men med Sveriges mycket strikta in- och utförselregler så är detta inget stort riskmoment i Sverige. Toxoplasmos är en parasit som kan finnas i kattens avföring och som kan smittas vid kontakt. Det är dock ingen farlig sjukdom men gravida bör vara lite försiktig.

Hörsel
Katten hör bättre än både människan och hunden. Jämförelsetalen är människan hör 20 000 hertz, hunden hör 40 000 hertz och katten hela 100 000 hertz.

Höftledsdysplasi
ILedkulan i bäckenet ligger utanför ledhålan.

 

I
Upp

ID-märkning
Är en identifiering för en enskild kattindivid. Man kan ID-märka antingen med ett litet datachip i nacken eller med en tatuering i örat eller ljumsken. En central registrering av alla märkta katter finns i Kennelklubbens dataregister vilket nås dygnet runt av svenska myndigheter. SVERAK verkar för att alla katter ska vara märkta. Se också Öronmärkning eller chip-märkning.

Inavel
Innebär parning av mycket besläktade individer. En sådan korsning kan ge defekter som då uppenbarligen  har funnits hos föräldrarna men det kan också hjälpa till att etablera karaktären hos en ny rsa

Incisiv
De främre små tänderna som sitter mellan canintänderna.

Införsel
Kallas det när man importerar en katt från ett annat land. Speciella bestämmelser finns om du tar katten inom EU-länder eller utanför EUs medlemsländer.

Innekatt
Många tror att katten har ett stort behov att vara ute längre tider. Inget kan vara felaktigare. En katt går förvisso med glädje ut en sväng för att kontrollera sitt revir. Han gör det gärna med korta eller längre intervaller mellan. En innekatt blir snabbt präglad på sin miljö men är naturligtvis glad att få gå ut en sväng på balkongen eller sitta i ett fönster och andas frisk luft. Det är viktigt att man skapar aktiviteter för katten, t. ex. leksaker eller kanske en kattkompis. Får du samvetskval för att du har en innekatt? Tänk då på att innekatter är skyddade från faror som misshandel, bilar och liknande. Sedan lever de också längre än utekatter.

Internationell Champion
En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst tre utställningar varav en måste vara i ett annat land. I tävlingsklassen som heter Klass 7, Championklass utdelas CACIB.

Internationell Premier
Tävlingsklass för kastrater. En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst tre utställningar varav en måste vara i ett annat land. I tävlingsklassen som heter Klass 8, Premierklass utdelas CAPIB.

Internationell Utställning
Se Utställning, Internationell.

Introducera ny katt
Innan du tar hem din kattunge är det bra att titta sig omkring i bostaden med kattens ögon, dvs. från låg höjd. Titta efter riskfyllda skrymslen och vrår såväl som ställen att gå in och ut ur som t.ex. den alltid lika intressanta sy- eller stickkorgen.

 

J
Upp

Jama
Att jama är ett sätt att kommunicera med sin omgivning. Katten har många olika typ av jam och som ägare lär du dig snart att tolka de olika nivåerna och betydelsen på jamandet.

Japansk Bobtail
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Kina, Japan
Karaktär: Livlig, nyfiken med stark personlighet. Pratar och sjunger gärna
Preparering: Borstning en gång per vecka.

Javanes
En katt som tillhör Kategori IV, orientaler. Syskonrasen heter Oriental. F.o.m 2004 byter denna ras namn till Orientaliskt Långhår och kommer då också att finnas med vitfläck.
Historia:
Standard:
Ursprungsland:
Karaktär:
Preparering:

K
Upp

Kanel
Kallas också CInnamon. Ska vara varmt ljusbrun i tonen.

Karantän

En katt som importeras från ett icke EU-land måste förvaras under kontroll av myndigheterna i fyra månader. Denna förvaring kallas karantän. Det finns ett fåtal  karantänsplatser i Sverige. Ansökan om införsel görs till Jordbruksverket. I Sverige är det ej karantän på katter över 3 månader som bor inom EU-området. Däremot krävs det vissa vaccineringar och intyg för att ha möjligt att föra katten över gränserna. Mot flera andra länder finns det karantänsföreskrifter.

Kastrera
Alla katter som inte används som avelsdjur ska vara kastrerade/steriliserade. Kastrering innebär att man tar bort driften för den fertila katten. Numera kallar man även ingreppet på honkatten för kastrering. Kastrering ger en lugnare och mer harmonisk katt. Det finns inget i forskningen som talar för att honkatten bör ha en kull kattungar innan hon kastreras. Det råder också delad mening om hur gammal hankatten bör vara. Även här har man nog ändrat sig en del idag och tycker att det är godtagbart att kastrera en mycket ung katt.

Kategori
Alla våra raser är indelade efter bla hårlängd och utseende i fyra grupper som vi kallar Kategorier. De går från Kategori I till Kategori IV. Huskatten har en egen klass.

Kategori I
Kategori I innehåller den långhåriga Persern samt syskonrasen Exotic som är korthårig.

Kategori II
Kategori II innehåller semilånghårskatter, dvs. halvlånghåriga katter. Raserna är American Curl LH & KH, Maine Coon, La Perm LH & KH, Norsk Skogkatt, Ragdoll, Helig Birma, Sibirisk Katt, Turkisk Van och Turkisk Angora. Dvs. 11 olika raser.

Kategori III
Kategori III innehåller korthårskatter. Raserna är Abessinier, Bengal, Bombay, Brittiskt Korthår, Burma, Burmilla, Chatreaux, Cornish Rex, Devon Rex, Egytian Mau, Europe, German Rex, Japansk Bobtail, Korat, Kurilian Bobtail LH & KH, Manx, Ocicat, Russian Blue, Singapura, Snowshoe, Sokoke, Somali och Sphynx.

Kategori IV
Kategori IV innehåller orientaliska katter. Raserna är Siames,  Orientalisk Kort- och långhår, Seychellois LH & KH, Peterbald samt syskonraserna Balines och Javanes. År 2004 byter raserna oriental och javanes namn till Oriental Korthår respektive Oriental Långhår, raserna godkänns då med vitfläckighet.

Kategori V
Ibland kallar man Huskatterna
s grupp för kategori V.

Katt nummer två i familjen
Se: Presentera katten för andra i familjen

Kattens Dag
Denna dag firas av tradition första advent. Runt om i landet har många kattklubbar "öppet hus" där de visar katter, ger människor möjlighet att ta med sina katter för bedömning samt mycket mer.

Kattböcker
Det finns många olika typer av kattböcker. En del är i blädderbladsform, några handlar om kåserier, kanske någon med knep och knåp. Framförallt finns det böcker som beskriver alla de olika raser som finns och sedan finns det också en hel del om sjukdomar. Se några här.

Kattklubb
Det är inte ett måste att vara med i en kattklubb men här finner du många kunniga människor att prata katt med. De har också många klubbträffar med olika innehåll. Det är också en nödvändighet om du skall använda din katt som avelskatt och registrera kattungar efter den.

Kattlucka
Kattluckor finns det i många modeller. Alltifrån enkla till dubbelluckor eller luckor med signal som kombineras med ett halsband och som öppnar sig när katten kommer i närheten. Kattluckor kan användas för utgång i det fria, toalettdörr eller t ex i husvagn.

Kattpensionat
Skall du resa bort kan det vara bra att anlita ett kattpensionat. Du hittar dem i telefonkatalogen. Kontrollera alltid kattpensionatet innan du lämnar din katt. Ser det snyggt och rent ut? Får katten tillgång till frisk luft? Har innehavaren kontakt med någon veterinär, finns försäkring är frågor du ska ställa.

Kattpest, (FPV)
Kattpest är en virussjukdom som i många fall har en dödlig utgång. Man kan lätt ”plocka” med sig den hem till sin innekatt via skor etc. En gång per år rekommenderar vi vaccinering mot kattpest för att skydda din katt. Den fackliga termen är FPV, Felint Parvovirus.

Kattsnuva
Det finns många typer av förkylning hos katt. Det kallas för kattsnuva. En gång per år rekommenderar vi vaccinering mot kattsnuva för att skydda din katt. Se vidare FCV.

Kattungar
Det kan någon gång vara intressant att ta en kull kattungar men tänk då på att skaffa dig en raskatt och se alltid till att din kull är planerad. Det finns ingen forskning som säger att det är ett måste eller ens nödvändigt för honkatten att få en kull.
Det är också viktigt att ha mycket kontakt med kattungen de första 12 veckorna då dessa veckor är viktiga för mentaliteten på kattungen.

Kattutställning
På en utställning visas raskatter av olika slag. Det finns också en specialklass för huskatter. För att få ställa ut sin katt krävs det att man är medlem i en kattklubb. Ibland har klubbarna propagandautställningar och då behöver man inte alltid vara medlem i klubben för att kunna visa upp sin katt. På en utställning kan man av utställarna få råd och tips om allt som rör katt. Läs vidare på utställning.

Kindpåsar
En vuxen hane som går i avel får ofta väl utvecklade kindpåsar.

Kilformat
Är en huvudform som på sina yttre linjer har en rak linje från käkpartiet och och utöver öronen. Huvudet är ofta plattare och nosen rak. 

Kisslåda
En kattlåda behöver katten för att uträtta sina behov. I kattaffären finns det olika typer av lådor och kattsand. Dels en klumpsand som är lite grövre samt en finare variant som klumpar sig mycket fint. Vi rekommenderar gärna en kattlåda med tak. En del av katterna, framförallt hanarna står gärna upp när de uträttar sina behov.

Klor
Blir ofta ganska vassa. Tack och lov använder sig katten sällan av klorna utan håller dom vanligtvis indragna. Med jämna mellanrum bör man klippa av den yttersta toppen. En klotång finns i zoo affären.

Klotång
Denna lilla klotång tycker jag är den bästa. Liten och smidig att hålla i.


Klättra och Vässa (klösa)
Hör till kattens normala liv och behov. Zooaffärerna har färdiga klöspelare att köpa. Är man lite händig så är dessa enkla att skapa själv.
Katten vässar klorna för i huvudsak tre saker, för att underhålla klorna, för att träna samt för att markera sitt revir.


Knick
Kallas det om kattens svans är deformerad. Det kan bero på kotförändringar eller andra anatomiska fel.

Kolhydrater
Katter har inget behov av kolhydrater. Mao så behöver man inte blanda grönsaker i kattmaten. Dock finns det många katter som tycker om grönsaker. Fibrer är bra för matsmältningen.

Konsekvens
Det är a och o när man uppfostrar en katt. Tänk på att en söt liten kattunge på ett kilo med all säkerhet kommer att som vuxen att väga bortemot 5 kilo och han förstår inte varför han fick sitta på bordet när han var liten men inte får det nu!

Konvex
Med detta menas en panna som är välvd. Kan vara olika hög för olika raser.

Korat
En katt som tillhör Kategori III, korthår. Koraten är blå med gröna ögon.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Thailand
Karaktär: Livlig och mycket rörlig. Behöver en lugn miljö. Reserverad mot främlingar och andra katter.
Preparering: Borstning en gång per vecka.

Korthår
Det är en smaksak vilken hårlängd man väljer på sin katt men naturligtvis är det alltid enklare pälsvård på en korthårig katt. Är gruppen Kategori III och innehåller 20 raser. F.o.m 2004 blir det 23 raser. (snowshoe, kurilian kh samt lh)

Kromosom
Är det genetiska materialet som finns i cellens kärna. De är uppbyggda av DNA. Katten har 38 kromosomer, dvs. 19 par. De är parvis lika, en är ett arv från modern och ett är ett arv från fadern.

Kryptorchid
Med detta menas en hane som har två testiklarna kvar i bukhålan. Man ska inte använda en kryptorchid hane i avel. Denna defekt bör opereras när katten blivit vuxen.

Kräkningar
Många gånger beror det på håret som katten slickar i sig. Håret bildar en boll i magen. Om katten kräks ofta och inte verkar få upp något, försök med en tesked flytande paraffin. Hjälper det inte så kontakta en veterinär.

Kurilian Bobtail
Medium till stor muskulös katt. Kompakt kraftig kropp. Ihoprullad svans (pompon). Finns i långhår och korthår. Högsta poängen ligger på kropp och ben samt svans.
En katt som tillhör Kategori III, korthår. Godkänd f.o.m. 2004.
Historia:
Standard:
Ursprungsland:
Karaktär:
Preparering:

Kön
Att välja kön måste bli en smaksak. Kanske rekommenderar vi oftare hankatter när man inte väljer att arbeta med avel på sina katter, eftersom hanarna oftare är lite lugnare. Se hane respektive hona

Könsbundet
Sitter på någon av Y- eller X-kromosomen.

Köpeavtal
Ska alltid tecknas mellan säljare och köpare för att båda ska veta sina skyldigheter och rättigheter.

Köpa Katt
Man står inför många frågor när man ska köpa katt. En del har du förhoppningsvis fått svar på denna hemsida. Följ gärna rådet och lista upp för och nackdelar med ditt kattköp.

Köplagen
Är en lag som skyddar köparen av en kattunge. Denna lag gäller när uppfödare säljer till uppfödare. Man kan med denna lag som uppfödare friskriva sig för eventuella framtida felaktigheter som kan uppkomma på kattungen under de första åren. 

Köplagen - konsument
Är en lag som skyddar den oerfarne som köper en kattunge. Denna lag är tvingande vilket innebär att man aldrig kan friskriva sig från någon klausul. För eventuella felaktigheter som kan uppkomma på kattungen under de första två åren. Uppfödare kan teckna försäkring för detta ändamål.


L
Upp

Lagar
Det finns många lagar och författningar som styr över djuren. Det pågår just nu en del förslag på förändringar i ett par av nu gällande lagar. Läs vidare under köplagen.

La Perm
En katt som tillhör Kategori II, semilånghår. Finns i både lång- och korthår.
Historia: En spontan mutation skedd på en kattunge i en ladugård i Oregon. Katten föddes naken men senare fick den en lockig långhårig päls.
Standard: Medelstor katt med en lätt "foreign" (oriental) uttryck. Muskulös kropp med höga ben. Huvudet är kilformat med mjuka konturer och lätt stop. Nosen är lång och bred. Mellanstora öron placerade i kilens förlängning.
Ursprungsland: USA
Karaktär: Intensiv och vill vara med i allt som sker runt om. Social.
Preparering:


Leksaker
Zooaffären har en uppsjö med olika kattleksaker. Tänk ändå på att det som mest brukar roa katterna är en hoprullad pappersboll, tom trådrulle, en papperskasse med bortklippta handtag eller något annat enkelt. Undvik garnnystan och små djur med ögon och andra ”lösa” delar”.

Livmoder
Livmodern ligger helt i bukhålan. Den är tvåhornad, där man skiljer på en bakre del som kallas livmoderkroppen och de två främre framåtriktade livmoderhornen. Livmoderkroppen är cylindrisk och 4 cm lång, dess bakre ände sträcker sig fram till blygdbenets framkant. Livmoderhornen är långa och jämntjocka.  Engelskt och latinskt ord är uterus.

Locus
Locus kallas det förutbestämda ställe på kromosomen där genen sitter. Det finns flera olika locus och några hittar man om man klickar på rubriken.

Luteiniseringshormon
Vid parning stimuleras hypofysen och utsöndrar ett hormon som kallas luteiniseringshormon. Detta får folliklarna att brista så att äggen kan komma ut i äggledaren.

Lyfta en katt
Möt alltid katten försiktigt och stryk den över kroppen. Sedan lyfter man en katt bäst genom att hålla ena handen bakom frambenen och över bröstet. Med den andra handen lyfter man katten under bakdelen.

Långhår
Det är en smaksak vilken hårlängd man väljer på sin katt men naturligtvis är det alltid enklare pälsvård på en korthårig katt. En långhårskatt kräver som regel att man avsätter en del tid till pälsskötsel men dessa tidpunkter kan man gott göra till mysstunder! Både för katten och matte eller husse.
Är gruppen Kategori I och innehåller två raser.

Löpning
Den period då honan är mottaglig för hankattens frieri. Honkatten kan under denna period var rent odräglig, skrikig, rullar sig och i övrigt mycket påfrestande.

M
Upp

Maine Coon
En katt som tillhör Kategori II, semilånghår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär:
Preparering:

Manx
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Storbritannien
Karaktär:
Preparering:

Markera Revir -  strila
Den vuxna hankatten har av naturen utsetts med ett beteende att visa sin egendom genom att doftmarkera de områden, eller tyvärr även inomhus de saker han finner nödvändigt. Detta är ett naturligt kattbeteende och avhjälps normalt med en kastrering. Om det fungerar så låt hankatten bli fullt utvuxen innan kastreringen vilket har skett vid ca 1 ½ års ålder.

Mask
Katter kan ibland få mask. Man märker det ofta genom att de smalnar av och inte vill gå upp i vikt trots att de äter normalt. Ibland kan man se maskar i kattens avföring. På apoteket finns olika typer av avmaskningsmedel. Både i tablett- eller flytande form.

Maskad
Är ett annat ord för en pointad eller himalayatecknad katt. Dvs. ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus. Några av våra maskade katter är colorpoint som är en variant av perserkatten, helig birma, siames, ragdoll och rexar.

Matbehov
En katt ska äta kattmat och inte hundmat, äter den rester så måste den ha näringstillskott. Den kommersiella kattmaten vare sig det är torrt eller blött innehåller de viktiga näringsämnena en katt behöver. Det finns numera en uppsjö med olika mattyper att tillgå. Allt ifrån blötmat till torrfoder. När det gäller torrfoder så var noggrann att det alltid finns vatten framme. Rådgivning beträffande torrfoder eller specialmat får du i din zoobutik eller hos veterinären. Det finns också många specialfoder att tillgå te x när din katt är dräktig, åldrig eller sjuk. Följ doseringen noga. Överdosera aldrig. Tänk på att en övergödd katt kan bli sjukligt fet
Att ibland variera med färsk mat är inte fel, t ex fisk, kött, fågel (ge aldrig ben), tonfisk (undvik till kattungar då det kan ge diarré), ägg (äggröra) samt gröt. Servera gröten lite ljummen med grädde. Förvånansvärt många katter tycker att det är gott.
Ge inte katter så kallade snabbmat då detta kan förorsaka problem med matsmältningen. En katt är heller inte skapt för att vara vegetarian då den kommer att sakna, för katten viktiga beståndsdelar i sitt foder. Man bör också undvika tonfisk i burk då den innehåller både kvicksilver och salter i den mängd som är ohälsosamt. Katterna giller dock den kraftfulla smaken men den kan förstöra kattens smak för andra lukter.


Matvanor
Katten ska äta regelbundet. En kattunge på 2-5 månader behöver 3-4 måltider per dygn, när den blir 5-6 månader minskar man successivt måltiderna till 2-3 gånger per dygn. En vuxen katt ska ha 2 måltider per dygn.

Matvägrare
Bli inte orolig om din katt matvägrar någon dag men håll gärna lite kontroll under dygnet så att det inte är någon sjukdom på gång. Många katter kan under en lång tid äta samma mat och älska det man kan också totalvända en vacker dag. Se bara till att din katt alltid har kallt och fräscht vatten. Avvakta dock inte längre än något dygn innan du kontaktar veterinär.Medaljong
En vit fläck som sitter på kattens hals nära bröstet.

Medicin
Ger man endast på veterinären inrådan. Många mediciner är enbart för människor och om de skrivs ut av veterinär så dosera enbart efter de rekommendationer du fått. Att ge tabletter till katter är inte alltid så lätt. Sätt katten i knäet, tag ett stadigt tag i huvudet och böj det bakåt. Håll tabletten i den andra handen och öppna försiktigt munnen. Stoppa in tabletten så långt det går och slut munnen. Stryk lätt på struphuvudet fram och tillbaka så framkallas en spontan sväljning samt katten vill gärna slicka sig om munnen. VARNING Ge aldrig din katt värktabletter av något slag tex. alvedon då dessa är väldigt farliga för katter.


Melanin
Är ett färgpigment som bildas av speciella celler.

Mineraler
Mineraler och spårämnen måste finnas i kattens kost. Kalk, fosfor och järn är de viktigaste mineralerna. Kalken och fosfor är viktiga för skelettet och tänderna. Järn behövs för blodbildningen. Exempel på spårämnen är zink och magnesium.

Minne
Katten har ett ovanligt gott minne och kan i månader komma ihåg detaljer. Men - naturligtvis kommer den bara ihåg det den vill!

Mjölk
Ska man inte ge till katterna eftersom det ofta kan förorsaka diarré. Ta istället kaffegrädde som du blandar med lite vatten.

Mjölktänder
Mjölktänderna kommer fram mellan 4:e - 6:e veckan i kattungens liv och de permanenta tänderna kommer ungefär mellan veckorna 15-17 i den unga kattens liv.


Moderkaka
Kallas placenta med medicinskt språk. 

Molarer
Den bakersta stora tanden som ser ut som flera tänder tillsammmans.

Monorchid
Med detta menas en hane som har endast en testikel på plats. Man ska inte använda en monorchid hane i avel. Denna defekt bör opereras när katten blivit vuxen.

Morrhår
Dessa kan liknas vid känselspröt och det är dessa som katten använder för att lokalisera sig i mörker. Bredden mellan morrhåren är lika som kattens bredaste del. Detta för att morrhåren är en vägledning till kattens hjärna att de ska komma igenom   t ex ett trångt utrymme. Morrhåren finns inte bara placerade i ansiktet på kinderna och ovanför ögonen utan också på bakbenens baksida.
Den nedersta morrhårsraden kan röra sig oberoende av översta raden. Rad 2 och 3 är de mest känsliga radernas morrhår.

Katten sägs ha cirka 24 morrhår på kinderna, 12 på vardera sida om munnen i fyra vågräta rader.

Mutation
Anlag som har uppkommit spontant genom ändring av en gen. Ett muterat anlag kan antingen bli dominant eller recessivt. Mutationer är en del av det biologiska systemet.

Mörkerseende
Katten kan inte se i mörker men de behöver endast en sjättedel så mycket ljus som vi. Längst bak i kattens öga finns en ljusreflekterande del som kallas tapetum lucidum vilken tillåter katten att urskilja skuggor och rörelser som inte kan ses med det mänskliga ögat. Pupillen är avlång och lodrät.

 

N
Upp

Nationell Utställning
Se Utställning, Nationell.

Navelbråck
Är ett bråck (defekt) på naveln. Kan i vissa lägen innebära att kattungen föds med öppen buk. Hålet kan vara några millimeter till flera centimeter stort. Katter med navelbråck ska inte användas i aveln. Navelbråck ska opereras. Latinskt namn är Hernia Umbilicalis.

Nio Liv
Det sägs att katterna har nio liv och att det kom sig enligt en muslimsk legend av att en katt räddade Muhammed från en orm genom att hoppa på en spåmans bröstkorg och själv mottaga det dödande hugget. Muhammed gav då alla katter 10 liv så att de vid sin första död hade ytterligare 9 kvar att leva på jorden.

Nipples
Engelskt ord för spenar.

Njure
Även om katter för det mesta är väldigt friska och sunda djur händer det då och då att de blir sjuka. En vanlig åkomma på den lite äldre katten är nedsatta njurfunktioner. Symptomen känns igen på att de dricker mycket samt de går på lådan med täta intervaller. Kontakta veterinär.

Non-Agouti
Se solid.

Norsk Skogkatt
En katt som tillhör Kategori II, semilånghår.
Historia:
Standard: Skogkatten hör till en av våra storleksmässigt största katter. Den har ett trekantigt huvud med en rak profil och öronen är stora och följer örats yttre linje. Öronen har ofta tofsar. Pälsen ska vara vattenavstötande. Skogisen tävlar i grupper från 1 - 9.
Ursprungsland: Norge
Karaktär: Jämnt temperament men lite avståndstagande. Vänlig med mjuk röst.
Preparering: Medium Under sin blomstring behöver pälsen kontinuerlig genomgång vilket kan bli 2-3 gånger per vecka då den annrs tovar lätt.

Novis
En katt med okänd eller icke stambokförd bakgrund men med ett utseende som stämmer överens med en bestämd ras och dess färgvariant. Denna katt kan ställas ut på en kattutställning och bedömas av två domare som lämnar ett utlåtande om katten uppfyller 88 poäng av standardens 100 poäng. Man kan om katten blir godkänd registrera katten i SVERAK. I dagsläget är denna klass stängd men man kan vända sig till AVR med frågor.

Nystagmus
Är en darrning på ögat som man ibland ser hos himalaymaskade katter.


O
Upp

Ocicat
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär: Vänlig mild och tillgiven
Preparering:

Odd-eyed
En katt som har tvåfärgade ögonpar: te.x. ett blått och ett orange öga. Kallas också heterkromatisk.

Orientaliskt Lång- och Korthår
En katt som tillhör Kategori IV, orientaler. Den kommer ursprungligen från siamesen. Men denna har färg på hela kroppen.
Historia: Cirka 1950 försökte man att få fram helfärgade siameser. OLH, uppstod genom medvetet avelsarbete med långhår och framförallt med balineser.
Standard:
Finlemmad, elegant och högbent. Kilformat huvud. Rak profil. Stora öron. Finns i många färger.
Ursprungsland: England
Karaktär:
Preparering:

Orphaned
Engelskt ord för föräldralös kattunge.

Ovanor
Ibland skaffar sig katter en ovana som inte alltid är så välkommen. Avvisa katten med en bestämd ton. Gäller det klösning så visa på platsen där hon får klösa, t ex ett klätterträd. Gäller det att hon förorenar någonstans så visa på kattlådan. Ibland kan det vara kattsanden som inte är bra. Försök att fundera ut vad som har hänt under den senaste perioden, har ni förändrat något, har någonting ersatts, försvunnit? Ofta finns det en naturlig orsak till kattens beteende.

Ovaries
Engelskt ord för äggstockar.

Oviduct
Engelskt ord för äggledare. Läs mer under livmoder.

Ovulation
Engelskt ord för ägglossning.

Oxytocin
Att klappa ett djur sätter igång kroppens produktionen av oxytocin. Man kan kalla detta för kroppens lugn och ro-system.


P
Upp

Patella Luxation
Knäskålen hoppar över kanten på ledfåran.

Perser

En katt som tillhör Kategori I, långhår. Syskonrasen heter Exotic.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Iran, Storbritannien
Karaktär:
Preparering:

Peterbald
En katt som tillhör Kategori IV, orientaler. Det är en hårlös katt men kan ibland ses med en ca 2 mm lockig päls. Den senare varianten är inte godkänd.
Historia: 1994 parade man in Don Sphynx i den orientaliska aveln
Standard:
Finlemmad, elegant och högbent. Kilformat huvud. Rak profil. Stora öron.
Ursprungsland: Ryssland, St Petersburg
Karaktär:
Preparering:

Piller
Att ge piller till katter är inte alltid så lätt. Sätt katten i knäet, tag ett stadigt tag i huvudet och böj det bakåt. Håll tabletten i den andra handen och öppna försiktigt munnen. Stoppa in tabletten så långt det går och slut munnen. Stryk lätt på struphuvudet fram och tillbaka så framkallas en spontan sväljning.

Pinch
Beskriver ett ”knipt” kindparti. D.v.s. lite insjunkna kinder.

Placenta
Kallas också moderkaka.

PKD
Är en förkortning för en cysta som är placerad på kattens njure. Facktermen är Polycystic Kidney Disease.

Points
Är de delar på en maskad katt som är mörkare i färgen, dvs. ansiktet, öronen, benen och svansen. Se maskad.

Polydactyli
Ökat antal tår. Autosomal dominant nedärvning.

Polygen
En egenskap som påverkas av ett flertalet anlag som ligger spridda över kromosomerna. Olika saker som är påverkbara av polygener är bl. a benlängd, svanslängd och mängden av vit färg.

PRA
Är en ärftlig ögonsjukdom som ger blindhet. På fackspråk heter den Progressiv Retinal Atrofi.

Prefix
Kallas stamnamnet om det står före kattens tilltalsnamn. Tillsammans bildar de kattens namn. Se också skillnaden i Suffix

Premier
Tävlingsklass för kastrater. En titel som utdelas när man har tävlat och vunnit på minst tre utställningar. I tävlingsklassen som heter Klass 10, Kastratklass utdelas CAP.

Premolarer
De tänder som är placerade mellan caninerna och molarerna.

Presentera katten för andra djur
Att lära katten att umgås med andra djur brukar som regel gå ganska bra även om man får räkna med en viss invänjningsperiod på ca två veckor. Försök aldrig att tvinga katten att ”hälsa” utan låt djuren få närma sig varandra i sin egen takt.

Problem – eller varför gör den så?
När en katt börjar att bete sig onormalt så är det ofta för att den är störd över någonting. Många gånger kan det vara svårt att hitta orsaken och det gäller att snabbt försöka att komma på vad som har förändrats i omgivningen. Har man slängt ut en favoritfåtölj? Har det kommit ett nytt djur i familjen? Kanske har lillmatte eller någon annan familjemedlem flyttat?

"Tuggar på växter"
Om du vill skydda dina växter från katter som tuggar så kan du hägna in växten i ett tunnare nät samt hänga en malkulepåse där.
"Kissar utanför sandlådan"
En del katter är extremt renliga och kräver att kisslådan ska vara detsamma. Att inte byta kattsand tillräckligt ofta kan ibland ställa till problem.
För att avhjälpa detta så kan man i första hand ställa ut en mindre sandlåda på det aktuella stället. Går katten sedan på den lådan kan man sakta men säkert flytta den närmare och närmare den ursprungliga platsen.

Propagandautställning
Se Utställning, propaganda.

Proteiner
Proteiner är en av kroppens viktigaste byggstenar. Matsmältningssystemet bryter ner proteinet till aminosyrer. Mätbarheten och sammansättningen av aminosyror påverkar kvaliteten av proteinet. Det är viktigt att fodret är lättsmält eftersom kattens tarmsystem är kort och maten passerar fort. Aminosyran taurin finns bara i animaliskt protein. Denna är mycket viktig för katten.

Puls
Kattens normala puls ligger mellan 140-240 slag/min.

Pyometra
Är en bakterieinfekterad livmoder som det har bildats var i. Många katter blir ganska så sjuka med feber och ett starkt vätskebehov. Behandlas det inte så kan livmodern spricka och det ger då bukhinneinflammation. En katt med pyometra bör kastreras eftersom symtomen oftast återkommer.

Q
Upp
R
Upp

Rabies
Är en virussjukdom som för det mesta har en dödlig utgång när djuret har drabbats. Detta är en mycket ovanlig sjukdom i Sverige. Smittar mellan människa och djur. Karantänsbestämmelserna i Sverige skyddar mot denna sjukdom. Rabies finns i flera länder mestadels utanför Europa.

Ragdoll
En katt som tillhör Kategori II, semilånghår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär: 
Preparering: Regelbunden borstning

Ras
En grupp katter som har likartade exteriöra egenskaper och som nedärver dessa till avkomman när de paras sinsemellan. FIFé godkänner raserna och fastställer en standard för rasen.

Raskatt
Är en katt med känd bakgrund, som är registrerad i ett förbund och har erhållit en stamtavla på sitt ursprung. Men trots allt det spelar ingen roll om katten är en raskatt eller en huskatt båda kräver samma omsorg, varken mer eller mindre.

Rasring
Är en intresseförening för en speciell ras. De koncentrerar sig oftast på en ras eller också om rasen i fråga har en syskonras. Rasringarna är inte med i SVERAK och man kan m.a.o. inte registrera kattungar eller ställa ut katten via sin rasring.

Rastgård
Har man möjlighet att ha en rastgård så är det ett bra sätt att ge katten möjlighet att springa och hoppa under ordnade former. Är du händig så är det lätt att bygga själv, annars finns det bra hundgårdar i sektioner att köpa som inte behöver bli dyrt.
Via zooaffärer finns det portabla större rastburar som man kan ha med sig när man reser eller är ute med husvagn.

RCM – Restriktiv Kardiomyopati
Detta är en blandad typ av hjärtsjukdom med kraftigt förstorat vänster förmak och en lindrigt förtjockad eller normal vänster kammarväg med ärrbildningar. Precis som HCM leder den till hjärtsvikt och blodproppar. Orsaken är okänd men forskning sker på denna sort av hjärtfel då man diagnostiserat den på ett flertal birmakatter.
En forskningsrapport kommer under hösten 2008.


Recessivt anlag
Döljs helt av ett dominant anlag. Det visar sig då det förekommer genom att djuret har ärvt samma anlag från vardera föräldern. I litteraturen benämns detta med gemener, i detta fall d.

Resor
Det är förhållandevis enkelt att resa med katter. Inte heller brukar dom ha något nämnvärt mot att resa, oavsett om det är bil, tåg eller flyg. Tänk bara på att det finns bestämmelser på hur man ska frakta djur på tåg eller flyg. Ibland kan katterna bli åksjuk, kontakta veterinär så får du åksjukepiller som är lämpliga för din katt. Överdosera inte! Använd alltid en kattbox när du transporterar din katt, framförallt för kattens egen säkerhet. Läs mer

Rufism
En rödaktig ton som finns i pälsen. Rufism anses önskvärt hos viltfärg, sorrel och bruntabby, där de förstärker den rödbruna färgen. Det är inte önskvärt hos creme och silvervarianter.

Russian Blue
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard: Har en blå silverskimrande päls. Katten är grönögd.
Ursprungsland: Storbritannien
Karaktär: Livlig, aktiv men gillar en lugn hemmamiljö utan buller och andra oljud. Reserverad.
Preparering: Lättskött
.

Rädda katter
En rädd katt söker automatiskt upp den högsta punkten han kan hitta.


S
Upp

Saliv
En katts saliv innehåller ett "rengöringsmedel" som hjälper katten att hålla pälsen ren när den tvättar sig. Genom att slicka på ett eventuellt sår så startar också läkningsprocessen med en substans som kallas "epidermal growth factor", som har visat sig att den producerar celler som används för att återskapa huden.

Scottish Fold
Rasen är inte godkänd i FIFé. Rasen finns både som långhår och korthår.
Historia:
Standard: Små öron som ligger vikta mot huvudet.
Ursprungsland: Storbritannien, USA
Karaktär: Mycket tillgiven. Diskret med mjuk röst.
Preparering:

Selkirk Rex
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär:
Preparering: Lätt borstning ett par gånger i månaden.

Semilånghår
Är gruppen Kategori II och innehåller nio raser. Dvs. raserna
American Curl (lång eller korthårig) , Maine Coon, Norsk Skogkatt, Ragdoll, Helig Birma, Sibirisk Katt, Turkisk Van och Turkisk Angora. Dvs. nio raser.

Senior
Kallas en katt som är 7 år och upp till 10 år när den tävlar i en specialklass på en kattutställning.

Seychellois Lång- och Korthår
En katt som tillhör Kategori IV, orientaler. Den kommer ursprungligen från siamesen.
Historia: I USA på 1970-talet blandade man siameser med vitfläckiga amerikanska korthår.
Standard:
Finlemmad, elegant och högbent. Kilformat huvud. Rak profil. Stora öron. Rasen är en siames med vitfläck.
Ursprungsland: USA
Karaktär:
Preparering:

Shaded
Den yttersta 1/3 delen av hårstrået är färgat med en önskad färg. Se tipping.

Shell
Den yttersta 1/8 delen av hårstrået är färgat med en önskad färg. Se tipping.

Siames
En katt som tillhör Kategori IV, orientaler.
Syskonrasen heter Siames.
Historia: Finns beskriven redan 1350-1757
Standard: Finlemmad, elegant och högbent. Kilformat huvud. Rak profil. Stora öron. Maskfärgad på öron, svans, ben och ansikte.
Ursprungsland: Thailand, Storbritannien
Karaktär: Den har en stark personlighet och med sitt ombytliga, oförutsägbara humör visar den en tendens till överdrift på alla områden. Avskyr ensamhet. Högljudd.
Preparering: Borstning en till två gånger i veckan.

Sibirisk Katt
En katt som tillhör Kategori II, semilånghår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Ryssland
Karaktär:
Preparering:

Silver
Hårstråna är belagda med silvervita band. Detta syns tydligast när man delar pälsen.
Silver kan uttrycka sig på olika sätt, men förenklat kan man säga att det finns en gen som tar bort pigmentet på delar av det enskilda hårstråt. Silver finns alltid tillsammans med en färg. En silverkatt är alltid en silverfärg med mönster. Se skillnaden med beteckningen smoke.

Singapura
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Malaysia, USA
Karaktär:
Preparering:

Sjukdomar
Det är inte ofta katter är sjuka men ibland händer det. Tveka aldrig – kontakta en veterinär. Tyvärr kan det ibland gå lång tid innan katten visar symptom. Katter är speciellt känsliga för virus. Forskningen på katt har skett i blygsam skala och för katt finns idag inget utarbetat bekämpningsprogram för sjukdomar eller ärftligt betingade sjukdomar. Därför kan man inte heller ge indikationer om speciellt rasbetingade sjukdomar. Inom SVERAK och med hjälp bl. a från andra intressenter bygger vi nu sakta men säkert upp en sådan funktion.

Sjuk Katt
Observera din katt så mycket som möjligt. Desto mer du kan berätta om kattens beteende ju lättare är det vid sjukdom för veterinären att snabbt hitta en korrekt diagnos.

Skelögdhet
Dvs. katten tittar inåt med ett eller båda ögonen. Detta är en annorlunda fördelning av synnerver vid synnervskorsningen. Kallas också strabism.

Sköldpadd
Består av två färgkombinationer. Tex. röd och svart, önskvärt är att färgerna är väl fördelade över kroppen. I kombinationen kan även vit färg förekomma, man säger då sköldpadd och vit.

Smaker
Utav de fyra smakerna sött, salt, surt och beskt så är det sött katterna inte tycker om.


Smoke - se även silver
Smoke eller silver kan uttrycka sig på olika sätt, men förenklat kan man säga att det finns en gen som tar bort pigmentet på det enskilda hårstråt. Silver finns alltid tillsammans med en färg och färgen visar sig på toppen av hårstråt. En smoke är alltid en silverfärg utan mönster. Bottenpälsen är silver.


Snowshoe
En maskad korthårig katt med en vitfläckighet som benämns som 05 (liknar Ragdoll men är korthårig). Präglad av orientaler. Medium på gränsen till stor välbalanserad, smidig och muskulös. Huvud, kropp och färg har högsta poängen.
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia: Startade i USA men ett arbete startades av Pat Turner i England men intresset stannade av. Men gradvis jobbade man upp det igen. Man blandade senare in Ragdoll för att få fram Snowshoe.
Standard: Medium i storlek, kraftig samt lång och elegant. Maskad på lite olika sätt. Rak profil. Huvudet är brett med väl anpassad kil med svagt rundade konturer. Valnötsformade ögon.
Ursprungsland: USA senare också i England
Karaktär: Tillgiven och alert
Preparering:

Sokoke
En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Kenya, Afrika
Karaktär: Livlig, självständig. Duktig klättrare och simmar bra. Uppskattar utrymme.
Preparering:

Solid
En pälsfärg som är non-agouti, dvs. icke randig. Till de solida färgerna räknas blå, svart, röd, creme, choklad, lila, kanel och fawn samt kombinationer av dessa. Eftersom non-agoutianlaget är recessivt så kan två katter med solidpäls inte ge avkomma med agoutitecken.

Somali
En katt som tillhör Kategori III, korthår. Syskonrasen heter Abessinier.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär: Lagom aktiv och mild i temperament.
Preparering: Borstning en gång i veckan.

Spermatozoa
Engelskt ord för spermier

Sphynx

En katt som tillhör Kategori III, korthår.
Rasen sågs första gången 1966 och kom som en naturlig mutation i en huskattsparning i Canada.
Historia:
Standard:
Ursprungsland:
Karaktär:
Preparering:

Spinna
En katt spinner när den själv bestämmer. Alla spinner med samma frekvens, vilket är 25 svängningar per sekund. Detta är oberoende av ras, kön och ålder. Den spinner både vid ut- och inandning. Oftast spinner den med stängd mun. En teori säger att ljudet kommer från de ”falska” stämbanden i halsen, en annan teori tror att det beror på sammandragningar av de muskler som finns i struphuvudet och i mellangärdet. Den teori som i dag är vedertagen är att virvlar i blodomloppet får bröstet och luftrören att vibrera och att resonansen i skallbenets håligheter framkallar ett spinnande läte. En katt spinner både då den är nöjd och belåten eller t.ex.. vid smärta.

Split fot
Kluven fot, icke kosmetik, icke lethal skada. För närvarandesvårt eller omöjligt att kontrollera. Behov kan finnas av en eventuell operation.
Ett karakteristisk tecken av split-foot är att en central spricka/delning av antingen en eller båda framfötterna. Emellertid kan andra rubbningningar visa sig, t.ex avsaknad av tår eller sammanväxter som producerar dubbla klor och abnorma trampdynor. Betydande rubbningar på benen, speciellt på övre trampdynan på framfoten visas på röntgen. Defekten tycks inte påverka normala aktiviteter, bortsett från klättring. Man fann inga defekter på bakbenen I denna djurstudie.
Split-fotens ärftlighet är dominant. och genen kalls Sh. Eftersom antalet defekta djur som observerats är färre än förväntat, tyder det på att en mängd av genetiska split-fot individer kanske ger intryck av att vara helt normala. Det kan lätt bli så när det finns en stor variation av defekten.

Spotted
En pälsteckning som gör att katten ser fläckig ut på ryggen och sidorna. Fläckarna kan vara av olika former huvudsaken att de är väl begränsade från varann. Detta är samma anlag som ger tigré och tabbyteckning (agouti).

Standard
Beskriver en önskan hur en speciell ras ska se ut. Detta är den 100% katten som troligtvis ingen av oss någonsin kommer att få se. Det bör vara alla uppfödares ambition att nå så nära standarden som möjligt med den ras man föder upp. Man ska dock aldrig glömma att det är en familjekatt man i första hand skaffar sig och att det finns andra viktiga attribut än den fulländade standarden.

Stamnamn
Är ett ”familjenamn” man registrerar in för sin uppfödning. Stamnamnet söker man via sin klubb. Namnet jämförs och registreras i det internationella förbundet FIFé.

Stamtavla
Är det bevis SVERAK utfärdar på en raskatts bakgrund. Stamtavlan består av ett antal grunduppgifter samt fyra generationer av katter bakom den katt som stamtavlan anger. Stamtavlan har ett unikt nummer liknande vårt personnummer.

Sterilisera
Detta ska man alltid göra med katter som ej ska användas i aveln. För katten är det bra eftersom det man ”tar bort” är den sexuella driften och den kan vara påtagligt jobbig för en del katter. Idag säger man oftast kastrering även om honkatter. Se vidare under kastrering.

Sternum
Detta är bröstbenet som är stavformat och fogat samman av 7 - 8 broskdelar. Bröstbenet ligger från bröstet vid frambenen och utgör botten av bröstkorgen. De främre revbenen har sitt fäste här.

Stop
Är det lilla ”break” som önskas på näsan för vissa raser. Bl. a perser.

Strabism
Se skelögdhet

Suffix
Kallas det när stamnamnet står före tilltalsnamnet. Se också Prefix.

Svans
En katts svans är som ett känselspröt! Den visar också vilket humör katten är på:


Svansknick
Svansen har en eller flera kotor som är missbildade. Det finns massor av olika typer och det är svårt att yttra sig om den direkta diagnosen utan en röntgenbild.

SVERAK
Betyder Sveriges Kattklubbars Riksförbund som är en organisation som arbetar i Sverige för att sammanhålla cirka 55 kattklubbar runt om i landet. Sverak handhar bl. a en gemensam stambokföring.

Symbol
Katter syns i konsten tillsammans med frihetsgudinnan som avbildas med två katter vid sina fötter. Dessutom kan man säga att katter symboliserar:

- elegans
- mystik
- renlighet
- moderskap
- oberoende

Syn
Se mörkerseende respektive öga.

Syskonras
Benämner vi när vi har två raser som egentligen bara anses skiljas åt genom pälslängden. Exempel på syskonraser är Perser/Exotic, Abessinier/Somali, Balines/Siames osv.

Sällskap
En katt är en självständig individ och klarar lättare att under flera timmar bli lämnad ensam. Den har också ett större utvecklat sömnbehov vilket den definitivt utnyttjar när den är ensam. Detta ser man framförallt som yrkesarbetande när man någon gång är hemma i veckan och märker att katten ”sover” bort mest hela dagen. Naturligtvis är det inte dumt att skaffa en kattkompis till sin katt.

T
Upp

Tabby
Beroendes av basfärg så är tabbys ett mörkt väl definierat mönster med goda kontraster utan ticking. Mönstret har ett klassiskt M i pannan och en obruten linje som utgår från ögats yttre kant. Vidare så kan man se ”tummärken” på öronen. En vertikal linje går från huvudet och når till skuldrorna och visar sig i form av ett fjärilsmönster. Från fjärilen går det en vertikal linje som slutar vid svanstoppen. På sidorna ligger mönstret i form av ringar. Benen och svansen har också ringar.

Klassisk - förklaras under denna punkt

Tigré - se under tigré för förklaring

Spotted - se under spotted för förklaring

Tapetum Lucidom
Kallas det glänsande skikt i den bakre del av ögat där syncellerna finns, Detta skikt reflekterar ljuset så att katten ser i mörker.

Tatuering
Se öronmärkning.

Taurin
Taurin är en aminosyra som bara finns i animaliskt protein. Taurin är nödvändigt för kattens syn och hjärtfunktion.

Temperatur
Normal kroppstemperatur för kattungar är 38.0-39.5. För den vuxna katten gäller 38.0-39.3.

Ticking
Tickad kallar man hårstråna som är tvärrandiga i hårtopparna. Detta beror på pigmentering.

Tigré
Är en katt som har ”randiga” sidor. Längs hela ryggraden löper en mörk rand ut till svanstippen. Från denna löper de vertikala ränderna ner över kroppen. Svansen och benen har färgade ringar.

Tipping
Den yttersta delen av hårstrået är mörkfärgat. Man kallar de olika typerna av tipping:
shell som har 1/8 - dels tipping
shaded som har 1/3 - dels tipping
smoke som har 2/3 - dels tipping

Tonkines
En ras som tillhör korthåsgruppen.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: Sydostasien, USA
Karaktär:
Preparering:

Topp
Kallar man det området som går från pannbenet och över hjässbenet, så gott som fram till öronen.

Tremor
En darrning på ögat som ibland syns på himalaymaskade katter.

Tunga
De små upphöjningarna på kattens tunga fungerar bl.a. som en allt-i-ett borste när katten tvättar sig. De tar också med lätthet upp vatten samt används också att tvätta rent på tallrikar mm. "Tandborstens" funktioner ska man inte heller glömma. Med andra ord ett fantastiskt hjälpmedel för att sköta sin dagliga vård. 
Den når med lätthet hela kroppen utan mitt bak mellan skulderbladen och nacken.

Tävlings- och Utställningsrådet (TUR)
Tävling- och utställningsrådet är ett av SVERAKs råd. TURs ansvarsområde omfattar all tävlings- och utställningsverksamhet. TUR ansvarar för kapitel IV i regelverket.

Turkisk Angora
En katt som tillhör Kategori II, semilånghår.
Historia:
Standard: Lång och slankig. Ger ett elegant intryck. Profilen är lätt böjd. Öronen stora.
Ursprungsland: Turkiet
Karaktär: Aktiv, livlig, tillgiven och mild. Mycket atletisk
Preparering: Enkel

Turkisk Van
En katt som tillhör Kategori II, semilånghår. 
Historia:
Standard:
Ursprungsland:
Karaktär:
Preparering:

Tålamod
Som kattägare bör man ha lite tålamod. Som sagt – man bestämmer aldrig över en katt men med en portion tålamod kan man under naturliga former locka fram det bästa hos katten och också lära den det mesta den behöver lära sig.

Täckhår
De grova hårstråna som täcker den normala pälsens yta och skyddar underpälsen från bl.a. väta.

Tänder
Kattungen har 26 stycken mjölktänder. Permanenta tänder på den vuxna katten är 30 stycken. Katten har färre tänder än andra rovdjur.


U
Upp

Underbett
Där underkäkens framtänder ligger framför överkäkens tänder.

Umbilicus
Engelskt ord för navel

Umbilicus cord
Engelskt ord för navelsträng.

Underpäls
Den päls som ligger direkt under täckhåren. Underpälsen består av mellanhår, mellanull och ullhår.

Underull
Den mjuka, fina pälsen som ligger närmast kroppen. Underullen har en värmande påverkan.

Unga Katter
Den unga katten behöver mycket stimulans och lektid. Den får ganska snart sin dygnsrytm som ofta stämmer väl överens med din egen. Glöm inte att kattungen behöver sova mycket. Någonstans runt 16 timmar per dygn enligt forskningen.

Uppfödning
Kallas det när man har honkatt/er som man tar kattungar av. Som regel har man ett stamnamn (släktnamn) för sin uppfödning. Detta namn får samtliga kattungar plus att de också får ett egennamn.

Urinsten
Sjukdomen har flera namn och kallas populärt FUS, Felint Urologiskt Syndrom. Det bildas ett stopp i urinröret och ger svåra plågor. Drabbar hankatterna och innebär att det samlas ”stenar” i uringångarna som täpper till. Märker du att din hankatt verkar springa på lådan ofta men ändå inte får något uträttat så gå omedelbart till veterinären.

Utekatt
Katten får ofta dåligt rykte när den kanske både okastrerad och lös springer i grannars trädgårdar och förorenar. Andra faror som kanske för katten är värre är de vilddjur som finns, lösspringande hundar, illvilliga personer som skadar, giftiga växter mm. Om katten ska vara ute, håll den under uppsikt.
En utekatt "patrullerar" sina ägor efter ett ganska bestämt schema.
Ett normalt beteende för en katt som går ut är att ganska omgående vilja komma in igen! Det den roar sig med ute är nämligen att gå runt sitt revir och sedan vill den komma in igen.

När två främmande katter möts så håller de ofta distansen innan någon av dem väljer att fly. Ibland händer det att båda snabbt vänder åt ett annat håll. Naturligtvis så kan de också falla in i ett rejält slagsmål.

Uterus
Engelskt och latinskt ord för livmoder.

Utfodring
Generellt kan man ge en vuxen katt den mängd mat den vill ha uppdelat minst två gånger per dag. De flesta katter reglerar själva hur mycket mat de behöver. Tabellen visar en ungefärlig snittmängd per vikt och dag.

Vikt                        2-3 kg                        3-5 kg                        5-7 kg

Torrfoder               40-60 g/dag             60-100 g/dag            100-140 g/dag

Blötfoder               200-300 g/dag         300-500 g/dag         500-700 g/dag


Utspädning
Se dilution

Utställning, Internationell
Är en utställning som arrangeras av en kattklubb och där samtliga tävlingsklasser bereds tillträde. Antalet katter måste vara minst 150 stycken. Vidare så måste man minst ha en utländskdomare närvarande.

Utställning, Nationell
Är en utställning som arrangeras av en kattklubb och där enbart tävlingsklasserna upp till champion och premier finns med. Här finns inget krav på någon utländsk domare.

Utställning, propaganda
Är en utställning som kattklubbarna kan arrangera helt i egen regi. Här finns inga regler eller fastställda tävlingsklasser. Man kan som arrangör välja om man bara vill visa upp katterna eller om man vill ha ett tävlingsmoment.


V
Upp

Vaccinering
Grundläggande kattpest- och kattsnuvevaccinering ska alla katter ha årligen. Kattpest är en allvarlig sjukdom som ofta leder till döden. Bakterierna kan man dra in med sina skor så här hjälper det inte att man bara har en innekatt. Det är obligatoriskt för en uppfödare i SVERAK att leverera en kattunge som både är kattpest- och kattsnuvevaccinerad två gånger.

Vanmönster
Består av två fläckar i ansiktet som separeras av en bläs. En fläck ligger vid  svansroten och fortsätter efter hela svansen. Inga vita hår får förekomma i de färgade delarna. Tre oregelbundna fläckar på kropp och/eller ben tolereras enligt standarden.

Vanor
Att skapa vanor och rutiner med helt vardagliga ting är något som katter uppskattar. Låt därför kattungen vänja sig med kamning och vanlig skötsel och gör detta till en vardagsrutin. På det sättet förenar ni nytta med nöje - tar bort överflödigt katthår samtidigt som ni båda får en social stund.

Variant
Ibland används uttrycket ”variant” när vi talar om en grupp katter som har samma pälsfärg. Tex. Bäst I Variant svart perser, vilket innebär den enligt standarden bästa av de tävlande svarta perserkatterna.

Vatten
Var noga med att katten alltid har tillgång till friskt vatten. Vätskebrist på grund av kräkningar eller diarré kan vara kritiskt.

Veteran
Kallas en katt som är tio år eller äldre när den tävlar i en specialklass på en kattutställning.

Veterinär
Ovanligt beteende såsom aptitförlust eller sjuklig slöhet kan vara tecken på att katten inte mår bra. Alla sådana situationer bör kontrolleras av en veterinär. Tveka aldrig utan kontakta veterinären omedelbart. Idag har flera av de större djursjukhusen och försäkringsbolagen ofta ett telefonjournummer för rådfrågning. Tjänsten kostar några kronor extra som debiteras på ditt telefonabonnemang

Vikt
Normalvikten hos en vuxen katt ligger mellan 2,5 - 8,0 kg beroende på ras. Normalvikten för en nyfödd kattunge ligger på 80-110 g.

Vinäger
Vinäger är en av de dofter som katter avskyr mest.

Virus
Katter är mycket känsliga för olika typer av virus. Tyvärr kan det ibland vara svårt att lokalisera vilket virus samt vilken åtgärd som ska göras.

Vitaminer
Kattmat innehåller som regel de flesta vitaminer en katt behöver. Vitaminer är nödvändiga för en rad processer i kroppen. A, D, E och K kan lagras i kroppen och skall ej överdoseras. C-vitaminer behöver inte tillföras då katten bildar sitt eget C-vitamin. Ett tillskott av B-vitaminer för pälsens skull är alltid bra. Här finns ett stort utbud på Apoteket. Pröva dig fram vad katten gillar.

Våra Katter
SVERAKs förbundstidning heter Våra Katter. Vissa kattklubbar har tidningen obligatoriskt i sin medlemsavgift. VåK utkommer i färg med sex nummer per år. Även om man inte är medlem i någon kattklubb kan man prenumerera på denna tidning.

Värme
Katter tål värme bättre än människor och ibland kan man bli tvungen att flytta dem från ett varmt ställe.

Växter
Man skall vara varsam med växter om man har katt. Många är mycket giftiga och direkt skadliga för katten. Några av de vanligaste skadliga växterna som man bör undvika är: azalea, julstjärna, klematis, luktärt, riddarsporre, prickblad, murgröna, lupin, och luktärt.
Ett tips om din katt ”tuggar” på de vänliga växterna, blanda lite citronjuice med vatten och spraya växten. Katterna brukar inte gilla detta.


W
Upp
X
Upp
Y
Upp

York Chocolate
Inte godkänd i FIFé, korthår.
Historia:
Standard:
Ursprungsland: USA
Karaktär: Energisk men lätthanterlig.
Preparering:

Ytterdörr
Här får man alltid vara uppmärksam oavsett om man bor i hyreshus eller villa. Det okända lockar många katter och det är lätt hänt med kassar i händerna att man inte observerar om katten smiter förbi. Ibland kan det också vara fara för en ”klämolycka”.


Z
Upp

Zzz...........Sömnbehov
Katter har ett väl utvecklat sömnbehov. De behöver oftast ca 16 timmar per dygn.


Å
Upp

Ålder
Genomsnittsåldern på en katt kan bli ganska hög. Man får räkna med att katten kan bli upp till 15 år.


Ä
Upp

Ägaransvar
Tänk på att du som ägare ansvarar för kattens väl. Det är också du som ska se till att katten inte springer ute och irriterar grannarna.

Äventyr
Det kan katter försvinna på i många timmar. Absolut allting kan locka till och intressera en katt. Bli inte orolig om du inte hittar din katt på några timmar. De är fantastiska att hitta ”utrymmen” som man nästa inte tror att de kan få plats på. T ex under och inne i en soffas karmar, på sidan av en del garderober och golvskåp finns det ibland extrautrymme, under täcken och kuddar, inbyggda handfat i en husvagn och  många, många fler platser.


Ö
Upp

Ögon
Alla katter föds med blå ögon. Den ser färger men inte på samma sätt som människan utan ser dem mjukare och blekare. Den ser bäst på 2-6 meters håll.
På ögonen ser du ofta om din katt är sjuk. Katten har ett extra ögonlock för att skydda ögonen. Det är placerat i den inre delen av ögat. Detta ögonlock brukar visas om katten är sjuk. Ser du det bara på ett öga? Då är det med all säkerhet bara det ögat som är skadat.

Öron
Kattens ljudkänslighet är mycket hög. Den uppfattar ljud upptill 60 kHz. (människan uppfattar 20 kHz). Öronen kan oberoende av varandra vridas i 180 graders vinkel.
Kattraserna har en hel del olika typer av öron. Allt från de som står rakt upp som på Maine Coon, motsvarigheten med de små på persern, stora rundade öron som på Rexen, vikta öron som på America Curl och öron som helt ligger ner efter huvudet som på Scottish Fold.

Öronmärkning
Är en identifiering för en enskild kattindivid. En nummerkombination bränns in i kattens ena öra. Narkos krävs för detta ingrepp. En central registrering av alla märkta katter finns i Kennelklubbens dataregister vilket nås dygnet runt av svenska myndigheter. Se vidare under Chip-märkning.

Överbett
Där överkäkens framtänder ligger framför underkäkens tänder.

Övergivna Katter
Låt aldrig din katt bli en sommarkatt. Söt och trevlig som den verkar när den är liten så växer den alltid upp och med tiden blir det en trevlig personlighet. Behåll den och du får uppleva många trevliga stunder.